Sjukstuga!

Innanför väggarna på Åkerstagatan härjar det magsjuka! Vaknade natten mot söndag av att någon kräktes och det visade sig vara dottern denna gång. Härligare sätt finns att bli väckt på vill jag påstå! Detta var runt ett på natten och sen blev det inte många timmars sömn efter det. Tror inte det spelar någon roll hur stor man blir så är det mamma som gäller när man är sjuk, så ock i detta fall, vilket resulterade i att pappan i huset fick flytta ut på soffan och tonårsdottern intog hans del av vår säng. För mammans del innebar det slut på skönhetssömnen!
Eller ja, skönhet och skönhet, jag minns ett bröllop på Gotland för X antal år sedan (men tvåbarnsmor var jag iaf) och jag var i full färd med att piffa upp mig inför högtiden. Fick då en gullig komplimang, eller inte, av en kär vän (åtminstone var han det tills då!): -Det där är väl ungefär lika bortkastat som att tapetsera om Borgholms slottsruiner! Ja, vad svarar man på något sådant??? För att återgå till den avbrutna skönhetssömnen, som tydligen inte är vad den låter, så hann vi bara kliva upp på söndagsmorgonen innan det var dags för näste man att klubbas av den härliga sjukan; Lowe kräktes ner vardagsrumsgolvet! Och senare köksgolvet för att sen snygga till golvet i hallen. Frågan man då ställer sig är varför kan man inte använda hinken som står bredvid? Nästa gång tror jag att jag ska hänga den runt halsen på honom för då kan han väl orimligen lyckas kräkas på golvet, eller?!
Idag skickade jag dottern till skolan medans sonen är hemma än. Nu på eftermiddagen sprang han uppför trappen och stöp och slog i hakan med ett brak. Och så var det dags för ett sjukhusbesök! Spräckt haka - dock inte så farligt, men rätt brett, och jag hade inga tejp-stripes hemma så då tyckte jag det var bäst att besöka farbror doktorn. Är han lik sin far så lär besöken för dylika besvär blir många... Fast jag tror han är tuffare än sin gamla pappa (han som skrek åt läkaren att ge honom mer morfin!) för Lowe grät inte ett endaste tår - inte ens när doktorn applicerade klistret i såret. Och det känns faktiskt! Dutti kille!
...på att fabbo dokton ska komma!
...visar hur hakan ser ut! Inte så stort men rätt djupt!
Så fin blev hakan!

Händelserik dag!

Ja, vilken dag detta blev! Det började dock lugnt med arbete hela dagen. När gong-gongen gick åkte jag och hämtade Lowe hos Yvonne. Han hade bakat pepparkakor med Yvonne och de andra barnen och visade stolt upp ett hjärta med rött sidenband. Jättefint var det! Det hänger till allmän beskådan i köksfönstret nu.

Väl hemkommen så blev det till att ta fram snöspaden för det hade ramlat ner ganska många flingor från himlen. När jag skottat färdigt med Lowes hjälp så åkte jag till Kurrbo och hämtade Moa. Hon hade varit där i några timmar och mockat åt Lindas hästar. Charlie var sjuk, Robert jobbade och de skulle till Hudik på ultraljud. På vägen dit åkte jag över Ångsäter och just när jag passerat järnvägsövergången så fick jag en rätt rejäl sladd på bilen varpå jag gör det klassiska misstaget att attackera ratten och med fullt rattutslag styra åt motsatt håll. Hur bra är det??? Ja, ja vet! Ja, självklart så fick jag sladd nummer två men vis av erfarenheten så tog jag det lugnt och kom ihåg min halkbaneinstruktörs tålmodiga stämma i com-radion i bilen: "Två centimeter åt höger - tillbaka - två centimeter till vänster - tillbaka!" Det gick vägen, tack och lov!

Löshoppning!

I torsdags fick Mynta testa löshoppning! Riktigt kul grej att vara med om kan jag berätta. Verkade dock som om hon gjort det förut för hon fattade "galoppen" (nu var jag ju riktigt fyndig ju) och gjorde som hon skulle nästan genast. På söndagen var Moa med på hoppträningen för andra gången men jag satt i ryttarmöte så jag missade nästan hela träningen. Enligt henne gick det iallafall bra och hon hoppade även nåt språng i galopp. Kul! Mynta blir bättre och bättre på att anpassa språnget, taxera, mot hindret så det blir nog riktigt bra så småningom.

Moa följde med mormor och morfar till Kristoffer och Frida i helgen. Krille fyllde år nämligen! Moa och Frida bakade bullar, havregrynsmuffins och hemgjord prinsesstårta. Jag fick en bild på skapelsen via MMS. De var jätteduktiga! Synd bara att vi inte var där så vi kunde smaka. När nu Moa var borta hela helgen så passade jag på att rida Mynta. Två dagar i rad blev det och det har inte hänt förut. Hon rider helst själv min dotter. Men du Moa, du får gärna åka bort över helgen någon mer gång för vi hade riktigt trevligt tillsammans Mynta och jag!

Tänk att min LILLA bror fyllde 23 år! Jag fattar det inte. Känns inte längesedan Jennifer och jag åkte ner till Uppsala med morbror Rolf och hälsade på honom när han gjort sin hjärtoperation... Men det är ju nästan 22 år sedan! Betyder detta även att jag börjar bli gammal? Näe, tänk att det tycker inte jag heller. :) Loggade tidigare ikväll in på barambas hemsida. Det är nämligen snart dags för klassfest. Det är tjugo år sedan vi gick ut nian... Men gammal? Jag? Nej, nej! Inte än...

Har just hämtat Linus på skolan. De har har besök av en klass från Göteborg som de haft som brevvänner en tid och ikväll hade de lite mys på skolan, käkade lite snacks och hade kuddkrig. Idag åkte de slalom i Järvsö och imorgon ska de pimpla på Kyrksjön. Kul med lite vinter för göteborgarna antar jag.

Vädret känns dock allt annat än vintrigt just nu. Regn å is å halka å disigt. Inte kul alls. Det ska vara vinter när det är vinter tycker jag. Men efter påsk så får våren hemskt gärna göra sitt intåg och det är bara ett plus om det går fort.

Snart är det påsk och vi ska angla på långfreda'n (som vanligt) så vi vill att isen ligger kvar stabil och tjock tills dess åtminstone. 

Idag fyller min kära svärmor 60 år! GRATTIS!!!! Nej, förresten, hon fyller inte 60 utan 50-tio. Läste om Lillbabs i helgen som fyllde 70 men föredrog att säga 60-tio. Men det som tur är så är det ju inte åldern passet utan åldern i sinnet som är det viktiga, eller hur?!

Jag jobbade ikväll så jag hann aldrig smaka på Pias tårta men däremot bjuder hon sina söner med familjer på middag på fredag. Det ser vi fram emot! Hon är ju som bekant en väldigt duktig kocka!

Allt för idag! Nu ska jag se om jag lyckas få en dejt med John Blund...

//Malin

Påsklov!

Den här veckan har barnen - och jag - påsklov! Hur skönt som helst. Vi har blivit bortskämda med middagsbjudningar. Påskdagen var vi till Lillhaga och intog påskmiddag tillsammans med mina föräldrar och min bror som var hemma över helgen. Annandag påsk fick vi middag hos svärmor. Hon hade gjort en fantastiskt god fiskgratäng. Linus sov kvar hemma hos henne men vi andra åkte till stugan. Moa hade med sig en kompis som sov över. Helena heter hon och de har träffats i stallet. De har sina hästar i boxarna bredvid varandra men tjejerna kommer som tur är bättre överens än pållarna. Helenas häst var lite tjurig mot Mynta i början men det har blivit bättre.

Vi lånade med oss en skoter av vår vän John och utforskade omvigningen runt vår stuga. Vi packade en ryggsäck med kaffe, läsk och godsaker och åkte rakt över ön till ett vindskydd vid en klipphäll. Där fikade vi och mådde gott. Tyvärr gömde solen sig precis bakom molnen och himlen mulnade på allmer. Trevligt hade vi ändå!

Runt lunch kom Uffe till stugan. Vi stekte pannkakor till barnen. Trots att vi inte hade någon sylt (det blev kanel och socker istället) såg det så gott ut att Uffe och jag kunde inte motstå dem heller.

Nu blev det avfärd till stallet för mig, Lowe och tjejerna. De åkte och mockade till Mynta, som fick vila idag, och jag handlade och hämtade Linus.

I stugan hade Kimmen och Ulf förberett inför morgondagens angling på Bäckesjön. De borrade och placerade ut alla don. Sen hade de (mest Ulf) fullt upp hela kvällen att spana ut genom fönstret så att ingen klåfingrig typ skulle norpa deras kära don! Som på beställning åkte en yngling runt på en gammal snöskoter, av märket Ockelbo, och av någon anledning just där de hade sina don. Dessutom hade de valt en plats som var rätt långt borta från stugan och de satt som gamla gubbar vid fönstret med gardinerna dragna åt sidan och stirrade ut över sjön. Till slut så måste Uffe dra på sig utrustningen och slänga sig på skotern och åka och kolla att allt stod rätt till. Det gjorde det såklart! Lugnet, eller så lugnt det kan bli med inte mindre än fyra barn i en stuga på 45 kvadrat, hade åter lagt sig över Bäckan...

Kimmen gillade Uffes sällskap så till den milda grad att han knoppade tillsammans med Lowe klockan 21.15. Trevlig kille!!!!

Uffe och jag höll ut till 23. Då blev det bäddning av bäddsoffan till honom och jag skulle så stort visa hur man gjorde. Det slutade med en soffa som plötsligt hade en del för mycket... Fick till slut ordning på den och vi kunde göra Kimmen sällskap i hans timmerstocksdragningar på övervåningen.

De stora grabbarna klev upp redan 05.00. Linus och tjejerna gjorde dem sällskap halv nio och Lowe och jag kom nog runt 9.30. Fick då höra att det inte var helt lätt för en singelkille att lyckas sova under samma omständigheter som familjen Gadelius. Lowe vaknar alltid på natten och kissar och byter säng - till mammas såklart! Då hade vår vän i soffan vaknat förståss. Senare på natten var den någon av flickorna som pratade i sömn - på engelska - och då vaknade han igen. Gissar att han somnar ovaggad ikväll! Längtar nog hem till sin egen lya med lung och ro. Skulle tro att han till och med saknade sin pappas snarkningar i soffan som han får erfara nu när han är hemma på minisemester från golfbanan.

//Malin

Sjukstuga!

Igår kväll när vi gick och lade oss vaknade Lowe och var superhet. Tog tempen och han hade 40 grader! Det blev till att ge honom alvedon och vatten.

När jag vaknade imorse tyckte jag att Lowe verkade feberfri men icke. Mitt på dagen var han jättevarm igen. Men han verkar åtminstone bättre för nu är det lite fart på honom igen och han har inte kräkts sedan igår vid lunch. Särskilt matfrisk är han inte men just nu sitter han i soffan och tittar på barnprogram och äter äpple. Det är ett jättestort äpple så jag sa till Kimmen: 'Undrar vart det där äpplet ska med honom då?!' Varpå Lowe säger: 'Ingenstans, ellej baja nerj i magen!

Här kommer ...

...en god-natt saga till lille John:

Det var en gång en mamma som trodde hon fortfarande var 15 år gammal och okysst då hon i själva verket var mellan 30 och 40 samt mor till tre barn. Eller som hennes yngste son skulle uttryckt sig: '-Min mamma har tre barn och en jättebebis!'

*Fotnot: jättebebisen är mammans äkte make som faktiskt gläntar på dörren till livet mellan 40 och döden. Leve medelålders karlar! Eller...?

Hennes dotter hade fått en häst, en vit ponny, som lystrade till namnet Scarlets Mynta av sina föräldrar. Dottern visade strax prov på talang när det gällde hästhoppning med nämda ponny. En mörk höstkväll i oktober fick modern, hon som trodde sig vara 15 år, för sig att även hon besatt samma talang som sin dotter. Sagt och gjort så sadlade och tränsade hon ponnyn, klev grasiöst upp i sadeln (åtminstone var det grasiöst i hennes ögon) och red ut på hoppbanan för att prova sina vingar.

Efter ett par halvdana och lite knackiga språng över tre studs så kände hon sig nu rätt säker i sadeln. Lite svårt hade hon dock att acceptera att hjärnan visste precis hur det skulle agera medans kroppen inte alls ville lyssna på vad hjärnan försökte kommendera. Om det beror på att kroppen befinner sig i tonåringens trotsiga göra-sig-fri-från-föräldrarna-period eller om det helt enkelt är den faktor där jorden gått för många varv runt solen utan att hon lagt märke till det är svårt att avgöra. Förmodligen tror hon att det är tonårs-trots hennes kropp utsätter hjärnan för då det i själva verket faktiskt är jordens låååånga promenad på himlavalvet.

Hur det än var med detta så uppbådade hon något senare ett mått av kaxighet och självförtroende på hästryggen. Det var inte av godo! Som ett brev på posten kom också nonchalansen på besök samtidigt som omdömet sade adjö och tack för sig. Språnget, eller rättare sagt det som skulle kunnat vara ett språng, resulterade i något halvdant försök att få hästen att kanske, idag eller någon annan dag, orka lyfta på benen så pass att ekipaget skulle komma över hindren. De var vid detta tillfälle tre till antalet. Dock gick det inte som mamman hade planerat (eller hade hon planerat?) för hästen snubblade redan på det första hindret varpå ryttarinnan inte hade balans nog att stanna kvar i sadeln. Däremot lyckades mamman att 'hoppa' över hinder nummer två - dock utan häst! Stilpoäng? Nja, skulle inte tro det. Hon lyckades med konststycket att landa på huvudet och avslutade med en nittio-graders vändning. Avslutet var i alla fall i hennes favör poängmässigt för hon låg parallellt med hindren mellan nummer två och tre. Dessutom helt stilla - vilket inte uppskattades av hennes hjälpreda som  förmodligen trodde att hon hört mammans ljuva stämma för sista gången. Men så'n tur hade hon inte! Mamman hade bara drabbats av sendrag i båda vaderna och var därför oförmögen att varesig resa sig upp eller röra någon lekamen. Ja, förutom munnen då förstås. Den med den ljuva stämman...

Så slutar denna saga lyckligt på alla sätt och vis. Eller nästan alla sätt; mamman var rätt mosig i sin överåldriga tonårs-kropp och tung i sinnet (verkligheten hade på något vis kommit lite närmare henne även om hon inte ville se sanningen i vitögat rikigt ännu) över det faktum att hon nu fick överlåta hästhoppningen på dottern istället. Tror dock att hästen var desto gladare över det beslutet!

Snipp snapp snut - så var denna saga slut!


Psst...
Är John nöjd med sago-tantens berättelse?


Funderingar...

... på hur människor tänker ibland. Eller tänker man överhuvudtaget? Bara säger saker utan att tänka på konsekvenserna? På hur det tas emot? Eller analyserar man för mycket ibland? Tar åt sig när man inte borde? Kvinnligt? Manligt? Jag tror personligen att grabbar (nu generaliserar jag lite) har lättare för att låta saker och ting 'rinna av' än vad vi kvinnor har.

Undertecknad är inte så bra på det. Inte så att jag går omkring och är långsur (okey, då, kanske ett litet tag :) men jag tar åt mig för mycket ibland av diverse kommentarer. Skulle önska att jag var mer som en karl i vissa lägen. Bara liksom: Och?! Det kan vara små saker ibland som jag går och funderar på fram och tillbaka tills dom växt sig större och känns jobbiga.

Nej, nu är det kört...

...för nu har 'gammeln tatt mä'! Vaknade i morse och hade liiite problem med att komma upp ur sängen, vilket i och för sig inte är jätte ovanligt när det gäller mig, och tänkte att 'det går fort att vänja sig vid att sova -ensam- på hotell och inte ha lillkillen som ett plåster bredvid sig i sängen. Den här dagen visade det sig dock att stelheten som ibland infinner sig efter en skönhetssömn liksom inte ville lämna min kropp. Jag är, som mina vänner ofta får erfara, rätt envis av mig i vissa situationer men den där stela ryggen vann fighten idag. Skjutsade barnen till skola och dagis för att på hemvägen stanna till på banken och visa att jag lever efter senaste omgångens kursande. Passade på att logga in på mailen också när jag ändå var där och skulle även fixa med en massa kvitton på ett gäng tåg-, taxiresor och hotellnätter från den senaste tiden. Teknikens under! - Det tog två och en halv timme! Och när jag skulle resa mig upp så gick det nästan inte. Jag har ALDRIG haft så ont i ryggen någon gång! Helt låst i svanken och samtidigt hugger det när man försöker sätta sig eller kliva upp från en stol. Avundsjuk någon???

Väl hemma igen intog jag sängläge, efter order från massör-kusin (synd att hon bor så långt borta...)

RSS 2.0