Påsklov!

Den här veckan har barnen - och jag - påsklov! Hur skönt som helst. Vi har blivit bortskämda med middagsbjudningar. Påskdagen var vi till Lillhaga och intog påskmiddag tillsammans med mina föräldrar och min bror som var hemma över helgen. Annandag påsk fick vi middag hos svärmor. Hon hade gjort en fantastiskt god fiskgratäng. Linus sov kvar hemma hos henne men vi andra åkte till stugan. Moa hade med sig en kompis som sov över. Helena heter hon och de har träffats i stallet. De har sina hästar i boxarna bredvid varandra men tjejerna kommer som tur är bättre överens än pållarna. Helenas häst var lite tjurig mot Mynta i början men det har blivit bättre.

Vi lånade med oss en skoter av vår vän John och utforskade omvigningen runt vår stuga. Vi packade en ryggsäck med kaffe, läsk och godsaker och åkte rakt över ön till ett vindskydd vid en klipphäll. Där fikade vi och mådde gott. Tyvärr gömde solen sig precis bakom molnen och himlen mulnade på allmer. Trevligt hade vi ändå!

Runt lunch kom Uffe till stugan. Vi stekte pannkakor till barnen. Trots att vi inte hade någon sylt (det blev kanel och socker istället) såg det så gott ut att Uffe och jag kunde inte motstå dem heller.

Nu blev det avfärd till stallet för mig, Lowe och tjejerna. De åkte och mockade till Mynta, som fick vila idag, och jag handlade och hämtade Linus.

I stugan hade Kimmen och Ulf förberett inför morgondagens angling på Bäckesjön. De borrade och placerade ut alla don. Sen hade de (mest Ulf) fullt upp hela kvällen att spana ut genom fönstret så att ingen klåfingrig typ skulle norpa deras kära don! Som på beställning åkte en yngling runt på en gammal snöskoter, av märket Ockelbo, och av någon anledning just där de hade sina don. Dessutom hade de valt en plats som var rätt långt borta från stugan och de satt som gamla gubbar vid fönstret med gardinerna dragna åt sidan och stirrade ut över sjön. Till slut så måste Uffe dra på sig utrustningen och slänga sig på skotern och åka och kolla att allt stod rätt till. Det gjorde det såklart! Lugnet, eller så lugnt det kan bli med inte mindre än fyra barn i en stuga på 45 kvadrat, hade åter lagt sig över Bäckan...

Kimmen gillade Uffes sällskap så till den milda grad att han knoppade tillsammans med Lowe klockan 21.15. Trevlig kille!!!!

Uffe och jag höll ut till 23. Då blev det bäddning av bäddsoffan till honom och jag skulle så stort visa hur man gjorde. Det slutade med en soffa som plötsligt hade en del för mycket... Fick till slut ordning på den och vi kunde göra Kimmen sällskap i hans timmerstocksdragningar på övervåningen.

De stora grabbarna klev upp redan 05.00. Linus och tjejerna gjorde dem sällskap halv nio och Lowe och jag kom nog runt 9.30. Fick då höra att det inte var helt lätt för en singelkille att lyckas sova under samma omständigheter som familjen Gadelius. Lowe vaknar alltid på natten och kissar och byter säng - till mammas såklart! Då hade vår vän i soffan vaknat förståss. Senare på natten var den någon av flickorna som pratade i sömn - på engelska - och då vaknade han igen. Gissar att han somnar ovaggad ikväll. Längtar nog hem till sin egen lya med lung och ro. Skulle tro att han till och med saknade sin pappas snarkningar i soffan som han får erfara nu när han är hemma på minisemester från golfbanan.

//Malin

Poänghoppning!

Idag har Moa och Mynta haft tävlingspremiär tillsammans! De ställde upp på Ljusdals Ridklubbs ungdomssektions poänghoppning. Från början hade Moa anmält dem till 50 cm klassen men gjorde en efteranmälan till 40 cm. Det är ofta tidsbrist på dessa tävlingar och svårt att hinna rida fram ordentligt före tävlingen så därför ville Moa först hoppa 40 och på så vis hinna bli "varm i kläderna".

Här är hon på läktaren och inväntar sin tur med fjärilar fladdrande i magen.
image5
Den första rundan gick bra. Tempot var kanske lite väl lungt och hoppen över hindren blev därmed lite stora men Moa var jättenöjd. Med all rätt!

Dagen till ära hade Moa spayat Mynta med silverfärgat glitter och flätat hennes svans. Hon var så tjusig Moas häst på deras allra första tävling tillsammans.

Moa och Mynta redo för den första rundan!
image7
När det sedan var dags för 50 cm rundan fick Moa kalla fötter. Trots att det hade gått så bra i den tidigare rundan så blev hon jätteosäker och nervös. Hon började iallafall rida fram men när speakern ropade upp deras namn och välkomnade dem in på banan ropade hon på mig. Tårarna strömmade nedför hennes kinder och hon nästan hyperventilerade när hon stressad hasplade ur sig att hon inte ville vara med. -"Det  går inte mamma! Jag kan inte! Det är för högt!" Men jag peppade henne, talade om hur duktig hon är och sa att hon visst skulle klara det men jag sa även att om hon ändå  kände att det var för svårt så kunde hon bara bryta tävlingen. Det verkade lugna henne något och med mina ord ringande i öronen så red hon ändå in på banan. Fortfarande med kinderna våta av tårar.

Hon hoppade över det första hindret. Lite vingligt och nervöst men de klarade av det tillsammans och hon satt fortfarande kvar i sadeln. Bra Moa! Nästa hinder. Ja! Å nästa, å...

Så här såg de ut!
image8
Den sista delen av banan tog hon dessutom i galopp och det gick hur fint som helst! När rundan var avklarad så red hon leende ut. -"Tur att du har öron annars hade du flinat runt!" Sa vi skämtande till henne efteråt. Så stolt och nöjd med sig själv. Hon hade fixat det och var jätteglad! De gick vidare i poänghoppningen, felfria, och tog med sig 10 poäng till nästa omgång. Bra jobbat!

Här är de efter tävlingen.
image9

Nästa deltävling, som även är den sista av tre, kommer att äga rum i slutet av april. Moa längtar redan. Tror jag det...

//Malin
Stolt mamma till duktig flicka!

Påsk!

Vi har haft besök av Kimmens bror, syster och Christer från Stockholm i helgen. De kom på skärtorsdagen och var med och anglade på långfreda'n. Vi var på Kyrksjön i år igen (nära och bra!) men fisket är inte riktigt på topp i den sjön. Det blev bara två gäddor fast å andra sidan så känns det som att det inte är det viktigaste. Det är istället sällskapet, elden och den intagandet av god mat som är prioritet nummer ett. Vi grillade korv, gjorde varma mackor och stekte kôlbullar. Hur gott som helst!

På eftermiddagen när de manliga deltagarna började bli lite runda under fötterna så var det dax att frakta iväg barnen till mormor och morfar i Lillhaga. Sen bar det av till stallet för min del. Moa fick vara "ledig" idag och Mynta fick vila. Sen var det dax att åka till John residens i Simanbo och bada balja. Efter badet skulle vi äta pizza allihop men det blev ett visst "manfall".

Påskaftonen började med städning, bortplockning av rökdoftande vinterkläder och matlagning. Vi hade bjudit hem våra vänner för intagandet av påskmiddag på kvällen.

Moa var i stallet och red. Jag åkte dit när hon var klar och hjälpte henne att tvätta Mynta. Vi tvättade, svampade och duschade och hon blev så ren och fin. När vi torkat henne så torr vi kunde med hennes nyinköpta duk i microfleece så fick hon ett nytt och fint täcke på sig.

Anledningen till tvätten är att Moa och Mynta ska tävla idag för första gången och då måste hon ju vara ren, vit och fin! Moa är spänd av förväntan och tycker att det ska bli så jättekul! De ställer upp i en poänghoppning på höjden 50 centimeter. Moa frågade mig i morse: "-Mamma, tror du att jag kommer att ramla av Mynta idag?" Men jag svarade att det trodde jag inte. Om hon inte ramlat av tidigare så kommer det säkert att gå bra idag också. Skulle tro att hon är lite nervös med tanke på att hon ramlade av förra tävlingen hon var med på. Men det är ju som hon själv också sa att "då red jag ju på Cartoon!"

Lowe, Kimmen, jag och John var ute på en promenad idag i solen. Det var dock bitande kallt i kinderna. Just nu är Uffe och min bror här hemma och hälsar på.

Lowe har just vaknad efter sin tupplur (Krille väckte honom) och ropar nu efter mig...

//Malin

Ps. Ska försöka ta några bilder under tävlingen som jag sen kan lägger in på bloggen...

Löshoppning!

I torsdags fick Mynta testa löshoppning! Riktigt kul grej att vara med om kan jag berätta. Verkade dock som om hon gjort det förut för hon fattade "galoppen" (nu var jag ju riktigt fyndig ju) och gjorde som hon skulle nästan genast. På söndagen var Moa med på hoppträningen för andra gången men jag satt i ryttarmöte så jag missade nästan hela träningen. Enligt henne gick det iallafall bra och hon hoppade även nåt språng i galopp. Kul! Mynta blir bättre och bättre på att anpassa språnget, taxera, mot hindret så det blir nog riktigt bra så småningom.

Moa följde med mormor och morfar till Kristoffer och Frida i helgen. Krille fyllde år nämligen! Moa och Frida bakade bullar, havregrynsmuffins och hemgjord prinsesstårta. Jag fick en bild på skapelsen via MMS. De var jätteduktiga! Synd bara att vi inte var där så vi kunde smaka. När nu Moa var borta hela helgen så passade jag på att rida Mynta. Två dagar i rad blev det och det har inte hänt förut. Hon rider helst själv min dotter. Men du Moa, du får gärna åka bort över helgen någon mer gång för vi hade riktigt trevligt tillsammans Mynta och jag!

Tänk att min LILLA bror fyllde 23 år! Jag fattar det inte. Känns inte längesedan Jennifer och jag åkte ner till Uppsala med morbror Rolf och hälsade på honom när han gjort sin hjärtoperation... Men det är ju nästan 22 år sedan! Betyder detta även att jag börjar bli gammal? Näe, tänk att det tycker inte jag heller. :) Loggade tidigare ikväll in på barambas hemsida. Det är nämligen snart dags för klassfest. Det är tjugo år sedan vi gick ut nian... Men gammal? Jag? Nej, nej! Inte än...

Har just hämtat Linus på skolan. De har har besök av en klass från Göteborg som de haft som brevvänner en tid och ikväll hade de lite mys på skolan, käkade lite snacks och hade kuddkrig. Idag åkte de slalom i Järvsö och imorgon ska de pimpla på Kyrksjön. Kul med lite vinter för göteborgarna antar jag.

Vädret känns dock allt annat än vintrigt just nu. Regn å is å halka å disigt. Inte kul alls. Det ska vara vinter när det är vinter tycker jag. Men efter påsk så får våren hemskt gärna göra sitt intåg och det är bara ett plus om det går fort.

Snart är det påsk och vi ska angla på långfreda'n (som vanligt) så vi vill att isen ligger kvar stabil och tjock tills dess åtminstone. 

Idag fyller faktiskt min kära svärmor 60 år! GRATTIS!!!! Nej, förresten, hon fyller inte 60 utan 50-tio. Läste om Lillbabs i helgen som fyllde 70 men föredrog att säga 60-tio. Men det är ju tur att åldern inte sitter födelsebeviset utan i sinnet och det är det som är det viktiga, eller hur?!

Jag jobbade ikväll så jag hann aldrig smaka på Pias tårta men däremot bjuder hon sina söner med familjer på middag på fredag. Det ser vi fram emot! Hon är ju som bekant en väldigt duktig kocka!

Allt för idag! Nu ska jag se om jag lyckas få en dejt med John Blund...

//Malin

Längesedan sist!

Ja, jag har inte varit riktigt på hugget på sistone. Mycket Mynta, stallet ofta, matlagning när jag måste (när Kimmen strejkar!), tvättning ibland och städning på den tid som finns över. :)

Idag har Moa varit med på sitt livs första hoppträning! Det gick över förväntan kan jag berätta. Hon hoppade tidigare i veckan för första gången med Mynta så med tanke på att det bara var andra gången de hoppade tillsammans så gjorde de riktigt bra ifrån sig. Moa var så upprymd och stolt efteråt!

Jag var så duktig och tog med mig kameran för att föreviga ekipaget men när träningen var slut så låg kameran fortfarande i min ficka. Oanvänd! Men här är en bild på Moa och Mynta när Moa börjat hittat knapparna på sin häst. Det går fort framåt nu. Stora steg varje dag faktiskt.
Moa och Mynta 080219

Kimmen fick idag veta att han äntligen bli morbror och är så glad så! I september får Linus, Moa och Lowe ännu en kusin. Det börjar bli några kusiner nu faktiskt. Jonnah, Lucas, Charlie och Julian och så Kurrbo som har tvillingar på G och nu Jessica och Christer. Kul, kul!

Allt för idag!

/Malin

Psst!
För er som inte är lika tokig i hästars om Moa och jag så har jag lagt till en ny kategori med namn Mynta som jag ska lägga allt gällande hästar och häst-snack i från och med nu!

RSS 2.0